Jordan 4 primele perechi

Air Jordan 4 - o siluetă de sneakers legendară

Silueta de sneakers Air Jordan 4 este mai populară acum decât a fost vreodată.

Deşi a apărut acum mai bine de 30 de ani (să fiu mai specific, 35 de ani), Air Jordan 4 a fost lansat în 1989 şi are una dintre cele mai lungi istorii în materie de sneakers. Michael Jordan, cine s-ar fi aşteptat ca un sportiv să fie emblema din picioarele unui număr formidabil de pe planetă?

Cuprins articol:

  1. Tinker Hatfield, omul din spatele design-ului
  2. Cum a devenit celebru modelul Air Jordan 4?
  3. Cele mai hyped colaborări:

Tinker Hatfield, omul din spatele design-ului Air Jordan 4

Tinker Hatfield, designer-ul din spatele legendarului model Air Jordan 3, a primit sarcina să aibă parte de un succes şi mai mare cu Air Jordan 4.

Schiță desing Jordan 4

AJ4 a fost prima lansare globală a brandului Jordan. Tinker a introdus noi elemente de design cât şi de performanţă, necesare pe terenul de baschet:

  • greutate redusă faţă de modelul anterior Jordan 3;
  • folosirea unui nou material: pielea sintetică Durabuck. Faţă de pielea naturală, Durabuck-ul era mai ieftin şi mai durabil, făcându-l astfel o alegere perfectă pentru pantofii sport de performanţă;
  • pe părţile laterale ale adidaşilor pielea a fost înlocuită cu o plasă pentru a oferi respirabilitate piciorului;
  • aripile de susţinere triunghiulare din zona gleznei ofereau mai multe opţiuni pentru legarea şireturilor;
  • logoul Nike Air prezent pe călcâiului perechii, este un omagiu pentru felul în care Michael Jordan era pe terenul de baschet, sfidând orice lege a gravitaţiei şi întrecând toate ambiţiile sportive.

Primele 4 colorway-uri OG de Jordan 4 au fost:

  • Fire Red
  • Black Cement/Bred
  • White Cement
  • Military Blue
Air Jordan 4 OG Colorways

Cum a devenit celebru modelul Air Jordan 4?

După cum am scris mai sus, silueta datează tocmai din anul revoluţiei din România, probabil mai bătrână decât mulţi dintre fanii ei.

Michael Jordan, poreclit şi "Air", de unde vine şi numele brandului Air Jordan urmat de logoul legendar ce reprezintă un slam dunk marca Jordan, reprezintă persoana de referinţă din NBA când vine vorba de sportul rege american.

Totul se întoarce la play-off-urile din NBA în '88-'89, atunci când fanii îşi smulgeau unghiile de stres în timpul confruntării dintre Cleveland Cavaliers şi Chicago Bulls (echipa unde activa legendarul Michael Jordan). În ciuda faptului că Jordan a reuşit să ofere echipei sale un avantaj de 6 puncte, în ultimele secunde ale meciului, Craig Ehlo a reuşit să întoarcă meciul în favoarea Cavaliers.

Încălţat cu noul model de sneaker Jordan 4, în colorway-ul "Bred", Michael a reuşit să-l depăşească pe Larry Nance şi a driblat până în zona coşului pentru a sări la slamdunk. Ehlo a sărit odată cu Jordan pentru a-i bloca lovitură, dar Airness-ul lui Michael Jordan a părut să-l ţină mai mult în aer decât de obicei înainte să termine lovitura. În zilele noastre, acel moment este recunoscut drept "The Shot", un pilon în istoria sportului mondial.


Cele mai hyped colaborări Air Jordan 4

Jordan 4 Retro Travis Scott Cactus Jack 'University Blue'

Voi începe cu o părere personală dar populară, Travis Scott Cactus Jack x AJ4 'University Blue'. De la Jordan 1 la Mac Attack-ul din 2023, Jordan 4 se situează în topul celor mai populare colaborări atât a lui Travis cât şi a brandului Jordan în general. O nuanţă superbă de albastru, cerul pe care când îl vezi vara la mare, când nu te gândeşti nici la job nici la şcoală, eşti doar tu, marea şi cerul. Logoul Cactus Jack pe spate iar sub limbă este numele artistului scris invers. Ce îţi poţi dori mai simplu şi mai frumos?

ordan 4 Retro Travis Scott Cactus Jack 'University Blue'

Jordan 4 Retro Off-White 'Sail' (W)

Sper ca Virgil Abloh să se odihnească în pace, a schimbat lumea streetwear-ului şi a fashion-ului complet şi ne-a adus unele dintre cele mai frumoase piese şi siluete din istorie, îi rămânem datori eterni să-l preţuim. Această colaborare este superbă, literalmente o nuanţă "Off-White" alături de câteva detalii clasice marca Virgil Abloh. Deşi a fost lansată silueta pentru mărimi de femei, vă garantez că toată lumea o poartă sau îşi scurtează degetele încât să-i vină această pereche în picioare.

Jordan 4 Retro Off-White 'Sail' (W)

Jordan 4 Retro A Ma Maniére 'Violet Ore'

O colaborare luxuriantă aş spune, un boutique cu inspiraţie franceză ce a vrut să impresioneze mapamondul cu o culoare catifelată, un ton vintage crem. Un detaliu magic al aceastei colaborări Jordan 4 A Ma Maniére 'Violet Ore' este mesajul de pe spatele pull-tab-urilor: "It's not about the shoes...It's about where you're going".

Jordan 4 Retro A Ma Maniére 'Violet Ore'

Jordan 4 Retro Kaws 'Cool Grey'

În caz de nu aţi auzit de KAWS, este un artist contemporan cu o viziune modernistă asupra statutului artei. Foloseşte foarte multe culori sau uneori deloc, a colaborat cu foarte multe branduri, inclusiv cu Travis Scott personal pentru a-i oferi un stil nou merch-ului de la albumul UTOPIA. Alături de Jordan 4 a ales o culoare comună dar deosebită, eu i-aş da denumirea de gri şobolan. Alături de faimoasele "X X" prezente pe majoritatea operelor lui de artă, este un iz stradal la un sneaker de baschet.

Jordan 4 Retro Kaws 'Cool Grey'

Jordan 4 Retro Undefeated

Aveaţi idee că Undefeated a fost primul magazin de sneakersi care a avut parte de o colaborare exclusivă cu Jordan? În 2005 a apărut această pereche clasică. O paletă de culori kaki (olive) ce este inspirată de jachetele piloţilor MA-1. Cam greu de găsit în zilele noastre şi extrem de scumpă. Un model foarte asemănător este Jordan 4 Craft Olive, lansat în 2023, ce poate fi cumpărat de pe siteul nostru.

Jordan 4 Retro Undefeated

Jordan 4 Retro Bred

Air Jordan 4 "Bred". Colorway-ul clasic, purtat de Michael Jordan în persoană, urmează să primească un release nou în februarie 2024. Noul release se va numi Air Jordan 4 "Bred Reimagined", diferenţa majoră faţă de release-urile anterioare fiind înlocuirea Durabuck-ului cu piele naturală.

Jordan 4 Retro Bred
Înapoi la blog

Scrieţi un comentariu

Reţineţi: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

1 din 3