Sneakerhead

Ghid esenţial sneakerheads - Termeni şi Prescurtări

Chiar dacă piaţa de sneakers a avut suişuri şi coborâşuri, conform raportului de pe statista.com, veniturile estimate vor creşte de la 19.84 bilioane de dolari în anul 2024 până la 30.56 bilioane de dolari în anul 2029.

Fie că eşti un sneakerhead, OG sau nu, sau poate acum ai intrat în această industrie a sneaker-şilor (adidaşi cum mai sunt cunoscuţi la noi 🧐) este important să cunoşti termenii şi prescurtările legate de aceştia.

Cumperi sau vinzi pe grupuri de pe reţele sociale, formuri sau site-uri dedicate adidaşilor, cu siguranţă vei întâlni termenii sau prescurtările din acest articol, aşa că familiarizează-te cu ei ca să nu fi luat prin surprindere când vezi "wts ds og all fsr J4 Metallic Gold".

Termeni şi prescurtări, în ordine alfabetică

A

B

C

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

W

Y

 

 

A


ACG (All Conditions Gear) - o subdivizie a companiei Nike înfiinţată la începutul anilor 80 cu scopul creării de echipament sportiv, haine şi adidaşi, pentru drumeţii în natură şi alpinism.

AF1 - prescurtarea de la (Nike) Air Force 1. Una dintre cele mai renumite siluete de sneakers de la Nike, lansată în anul 1982 (designer Bruce Kilgore), a devenit de-a lungul timpului un reper în industria fashion şi streetwear.

Aglet - capetele şireturilor. De cele mai multe ori acestea sunt realizate din plastic lucios, dar pot fi şi din metal de diverse culori, în cazurile perechilor de sneakers premium sau al unor colaborări.

AM (Air Max) - prescurtarea de la colecţia de sneakers Nike Air Max. Primul model de Air Max 1 (AM1) a fost lansat în anul 1987 (designer Tinker Hatfield) şi a câştigat imediat entuziaşti printre atleţi şi sneakerheads. Precum AF1, modelele Air Max au intrat în cultura fashion şi streetwear.


B


BIN (Buy It Now) - cumpără acum, este un termen folosit pe grupurile de specialitate (reţele de socializare sau forumuri) de către vânzătorul unei perechi de sneakers ce nu doreşte să mai negocieze preţul.

BNIB (Brand New In Box) - termen folosit în contextul vânzării sau cumpărării unei perechi de sneakers nouă, nepurtată, în cutia originală şi cu toate accesoriile producătorului.

Beater - o pereche de adidaşi pe care o porţi aproape zilnic indiferent de vremea de afară sau de activitatea pe care urmează să o faci. Nu te interesează dacă se murdăresc sau apar urme de purtare evidentă.

B-grade - termenul se referă la adidaşii care nu îndeplinesc standardele de calitate din fabrică. Aceste perechi pot să aibă mici defecte şi de obicei sunt vândute la preţuri mai mici faţă de preţul recomandat de producător, RRP.

Bred - celebra combinaţie de culori negru şi roşu. Termenul a căpătat popularitate odată cu lansarea perechii Jordan 1 Bred în anul 1985, continuând şi în 2024 cu cele mai noi modele din seria Jordan Reimagined.

Bricks - sneakers ce sunt cumpăraţi cu scopul de resell, ulterior aceştia nu se ridică la aşteptările iniţiale, astfel că reseller-ul rămâne cu ei pe stoc, de cele mai multe ori fiind o investiţie neprofitabilă.


C


CO.JP (Concept Japan) - sneakers Nike realizaţi exclusiv pentru piaţa din Japonia în anii '90 şi '00.

Colourway / Colorway / CW - combinaţia de culori folosită de către producător pe o anumită pereche de sneakers.

Cop - termen folosit de către sneakerheads pentru a-şi exprima dorinţa de a achiziţiona o anumită pereche de sneakers.

Cook group - comunitate de pasionaţi de sneakers, de obicei grupuri de Discord, ce are ca scop oferirea de ponturi ce-i ajută pe membri să achiziţioneze perechile de sneakers dorite. În funcţie de valoarea informaţiilor, înscrierea în aceste grupuri poate fi contra cost.

Creps - sinonim cu adidaşi, sneakers sau kicks. Termenul a apărut pe piaţa din UK.


D


Dad shoe - un model de sneaker cu un design butucănos şi nu foarte atractiv. Acest trend a fost inspirat din modelele de adidaşi lansate în anii '90.

DS (Deadstock) - sinonim cu termenul BNIB, descrie o pereche de sneakers care este 100% nouă, ne purtată, în cutia originală.

Deubré - un mic element de design ce se regăseşte pe şireturi, în partea de jos, spre botul adidasului. Probabil cea mai populară deubré este cea de la Air Force 1, o plăcuţă metalică pe care este ştanţat AF1.

Drop - un termen folosit foarte des în comunităţile de sneakerheads pentru a descrie o lansare a unui nou model de adidaşi.


E


EQT - o serie de sneakers realizată de Adidas ce a ajuns să fie renumită pentru durabilitate, performanţă şi confort.


F


F&F (Friends & Family) - o pereche de sneakers foarte rară ce prezintă detalii sau culori diferite faţă de perechea GR şi care este oferită de obicei de către brand sau colaborator, familiei sau prietenilor apropiaţi.

Factory-laced - termenul se referă la o pereche de sneakers atât de nouă încât legăturile şireturilor sunt intacte aşa cum au venit de la producător.

FSR (Full Size Run) - de obicei este folosit în cook groups pentru a indica faptul că perechea respectivă de sneakers este valabilă pentru cumpărare sau vânzare în toate mărimile producătorului.

Flaking - descrie acţiunea unui cumpărător de a renunţa la înţelegerea făcută cu vânzătorul, după ce aceştia au convenit asupra preţului perechii de sneakers şi a modalităţii de transport. În alte cuvinte, chiar dacă a existat o înţelegere între vânzător şi cumpărător, una dintre părţi nu o mai respectă.

Fufu (Fugazi) - descrie o pereche de sneakers care este fake. De cele mai multe ori termenul este întâlnit în cazul LC-urilor (Legit Check).


G


GOAT (Greatest Of All Time) - expresia este folosită în mai multe domenii, în cazul adidaşilor se referă la o pereche atât de bună încât este peste alte perechi lansate anterior.

GR (General Release) - un model de sneaker cu un stoc atât de mare încât este disponibil la toţi retailerii, de cele mai multe ori fiind uşor de achiziţionat datorită numărului mare de perechi realizate de producător.

Grail - o pereche de sneakers pe care ţi-o doreşti mult, fiind pe lista ta de perechi pe care ţi le doreşti neapărat în colecţia ta.

GS (Grade School) - mărimi ale adidaşilor Nike pentru copii, plaja de mărimi pornind de la 35.5 până la 40.


H


Holy Grail: varianta superioară a Grail-ului, se referă la o pereche de sneakers pe care ţi-o doreşti atât de mult, încât visezi la ea zi de zi, dar este foarte greu de obţinut sau dacă nu chiar imposibil.

Hypebeast - termenul se referă la un sneakerhead ce cumpără sneakers şi streetwear doar pentru a fi în trend, indiferent de gusturile sale.


I


Insole - branţ, oferă un strat în plus între talpa piciorului şi talpa adidasului, crescând confortul şi amortizarea în timpul mersului sau alergării.

Icy sole - talpa inferioară (outsole) a unei perechi de sneakers ce este transparentă sau semi-transparentă. Termenul mai este folosit în cazul descrierii unei perechi de sneakers mai veche, dar într-o stare atât de bună încât talpa este ca nouă.

Instacop (Instant Cop): un sneaker pe care l-ai cumpăra instant dacă ai avea ocazia. Termenul este folosit atunci când se discută despre următoarele lansări de sneakers, iar una dintre perechi îţi place atât de mult încât ai cumpăra-o instant.


K


Kicks - un alt sinonim pentru sneakers, creps sau adidaşi.


L


LE (Limited Edition) - un model de sneaker produs în cantităţi limitate, fiind disponibil doar la anumiţi retaileri. Din cauza numărului limitat de perechi, de cele mai multe ori, adidaşii LE sunt sold out instant.

LPU (Latest Pick Up) - termen folosit de sneakerheads pentru a deschide o discuţie legată de ultimele achiziţii ale fiecăruia în materie de sneakers.

L’s (Loss) - ghinionul sau neşansa de a cumpăra perechea de sneakers dorită. Termenul este des întâlnit în cazul lansărilor noi, mai ales cele LE sau a raffle-urilor.


M


Midsole - este partea de talpă dintre branţ (insole) şi talpa exterioară (outsole), cea care este în contact cu solul. De cele mai multe ori midsole-ul este realizat cu tehnologii şi materiale diferite pentru un confort şi amortizare mai bună.

Mids (Mid-top) - pereche de sneakers mai înaltă, ce ajunge până la gleznă. Se situează între lows şi highs.


N


NIB (New In Box) - asemănător cu BNIB, se referă la o pereche de sneakers nouă, ne purtată.

NWT (New With Tags) - asemănător cu DS (Deadstock), se referă la o pereche de sneakers nouă, ne purtată, ce vine cu toate accesoriile producătorului.


O


OBO (Or Best Offer) - termen folosit în anunţurile de vânzare a adidaşilor, vânzătorul fiind dispus să mai negocieze preţul cerut.

OG (Original) - termen folosit pentru a descrie prima lansare a unui nou model sau colorway de sneakers. În cazul adidaşilor Jordan există multe relansări, precum cele din seria Jordan 1, OG referindu-se la modelele lansate iniţial şi care sunt folosite ca inspiraţie pentru noile release-uri.

Outsole - partea de talpă ce este în contact direct cu solul. Contrar midsole-ului, outsole-ul este realizat din materiale mai durabile şi are diverse striaţii pentru a oferi tracţiune şi stabilitate.


P


PE (Player Exclusive) - termen folosit pentru a descrie o pereche de sneakers realizată special şi doar pentru sportivi din anumite sporturi. Perechile PE nu vor fi lansate şi pentru publicul larg, precum cele GR.

PRM (Premium) - în cazul adidaşilor Nike se referă la o calitate şi detalii mult mai bune folosite în realizarera perechii de sneakers PRM.


R


Reseller - persoană ce cumpără sneakers cu scopul de a-i vinde ulterior pentru un anumit profit.

Restock - se referă la o pereche de sneakers ce iniţial a fost sold out, iar acum este din nou în stoc pentru a putea fi cumpărată.

Retro (Retrospective) - o pereche de sneakers ce a fost relansată. Cel mai des, termenul Retro, este întâlnit în cazul adidaşilor Jordan.

RRP (Recommended Retail Price) - preţul de listă, cunoscut şi sub denumirea de preţ de vânzare cu amănuntul sugerat de către producător.


S


SB (Skateboarding) - o sub divizie a Nike, înfiinţată la începutul anilor 2000 ce are ca scop producerea de echipament sportiv dedicat skateboarding-ului. Cele mai populare modele de sneakers fiind Nike SB.

SE (Special Edition) - un model de sneakers produs pentru a celebra o ocazie specială sau un eveniment.

Sample - mostre ale unor perechi de sneakers aflate încă în dezvoltare, înainte de a fi lansate pe piaţă. Aceste mostre nu vor fi lansate niciodată către publicul larg.

Sneakerhead - termen folosit în comunităţile pasionaţilor de adidaşi, se referă la persoane cărora le plac foarte mult adidaşii, cunosc istoria acestora şi sunt la curent cu noile lansări.


T


TTS (True To Size) - termen folosit pentru a descrie calapodul unei perechi de sneakers. TTS se referă la faptul că adidaşii se potrivesc cu mărimea pe care o porţi de obicei.

Trainers - un alt termen folosit de obicei pe piaţa din UK pentru sneakers, creps sau adidaşi.

Toebox - partea din faţă din construcţia adidasului ce acoperă degetele de la picioare.


U


Upper - parte din construcţia adidasului ce se referă la tot ceea ce este deasupra tălpii. Upper-ul este realizat din piele, mesh, sau combinaţii de materiale.

Uptowns - poreclă folosită pentru perechile de Nike Air Force 1, începând cu anii 80, atunci când silueta AF1 a devenit foarte populară în cartierele din centrul New York-ului.


V


VNDS (Very Near Deadstock) - termen ce descrie o pereche de sneakers aproape nouă, chiar dacă are o purtare sau două, semnele purtării nu sunt vizibile.

W


W (Win) - se referă la câştigarea dreptului de a cumăra o pereche de sneakers în cazul tombolelor (raffles) sau atunci când ai "norocul" de a cumpăra o pereche în cazul perechilor limitate.

WDYWT (What Do You Wear Today) - întrebare adresată de obicei pe reţelele de socializare către alţi pasionaţi de sneakers sau streetwear.

WOYFT (What's On Your Feet Today) - asemănător cu WDYWT, doar că întrebarea se referă strict la sneakers.

WTB (Want To Buy) - acronim folosit de către sneakerheads prin care îşi exprimă dorinţa de a cumpăra o anumită pereche de sneakers.

WTS (Want To Sell) - acronim folosit de către sneakerheads prin care îşi exprimă dorinţa de a vinde o anumită pereche de sneakers.

WTT (Want to Trade) - acronim folosit de către sneakerheads prin care îşi exprimă dorinţa de a face schimb, oferind o pereche de sneakers contra altei perechi de sneakers sau aceeaşi pereche de sneakers, dar un număr diferit.


Y


Yeezy (YZY) - o serie de sneakers realizată de Kanye West în colaborare cu Nike şi Adidas.
Înapoi la blog

Scrieţi un comentariu

Reţineţi: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

1 din 3