Istoria brandului Yeezy

Istoria brandului Yeezy

Ye, cunoscut sub numele de Kanye West, este unul dintre puţinii oameni care au reuşit să rămână cu adevărat relevanţi pe parcursul a mai mult de 20 de ani, iar prin relevanţă mă refer la faptul că a reuşit să clădească un imperiu în muzică, fashion şi sneakers Yeezy ce va rămâne în istoria omenirii.

Cuprins articol:

  1. Primii paşi ai lui Kanye în lumea fashion
  2. Yeezy + Louis Vuitton
  3. Yeezy + Nike
  4. Yeezy + Adidas

Venind vorba de muzică, toată lumea ascultă ce a creat Ye, fie albumele vechi sau release-urile noi, Kanye este un artist timeless. Dintotdeauna a reuşit să dea dovadă de cea mai multă încredere în propria persoană, niciun alt artist, personalitate, om de ştiinţă, politician sau jucător de alba-neagră la London Bridge nu vorbeşte cu atât de multă încredere precum Ye. Încrederea a jucat un rol pivotal în cariera lui, atât în fashion cât şi în muzică. A povestit în mai multe interviuri că începuse să lucreze la siluete de sneakers de la vârsta de 14 ani. Mama lui, Donda West, l-a crescut şi învăţat să se bazeze mereu pe propriile idei şi forţe şi să nu dea niciodată înapoi când cineva nu îi aprecia gândirea. Putem spune că se vede foarte bine amprenta pe care a avut-o Donda în viaţa lui Ye.

Începuturile lui Ye în modă

Poţi întreba unul dintre cei mai mari fani Kanye pe care îi ştii despre primul sneaker pe care şi-a pus amprenta şi e posibil să nu menţioneze colaborarea dintre BAPE şi Kanye, BAPEsta x Kanye West "The College Dropout".

Bapesta Kanye West College Dropout.png


Perechea de sneakers prezintă pe partea din spate legendarul "Dropout Bear", ursuleţul care apare pe primele 3 albume ale artistului, "The College Dropout", "Late Registration" şi "Graduation" (aici ursuleţul devine animat de faimosul artist japonez Takashi Murakami, un prieten apropiat cu Ye).

Primele trei albume ale lui Kanye West


Recent, prima logodnică a lui Kanye West, Alexis Phifer, a postat pe Twitter istoria primelor schiţe ale ursuleţului "Dropout Bear" şi a explicat cum a fost inspirat de Ralph Lauren şi celebrul ursuleţ îmbrăcat elegant în diferite ipostaze.

După apariţia albumului "The College Dropout", Ye a reuşit să devină popular internaţional şi s-a împrietenit cu creatorul A Bathing Ape, Nigo, care făcea parte din Teriyaki Boyz (creatorii coloanei sonore Fast & Furious Tokyo Drift, considerat cel mai bun film din serie). Spre deosebire de perechile de sneakers pe care le va crear Kanye în următorii ani, modelul de BAPEsta nu a fost schiţat şi gândit de Ye de la zero, modelul a fost gândit de Nigo, creatorul gigantului BAPE şi al revoluţionarului Human Made. Nigo este considerat o legendă istorică în streetwear şi fashion, acesta a ghidat mulţi designeri în industrie, cei mai importanţi fiind Ye, Virgil Abloh şi Pharrell Williams (actualul Creative Director la Louis Vuitton).

Yeezy + Louis Vuitton

Modelele de sneakers Kanye West Louis Vuitton

2009 a fost un an foarte prolific din punct de vedere al fashionului şi al sneakers-ilor pentru Ye. Rapperul cu ghiozdanul în spate care s-a autoproclamat fiind drept "Louis Vuitton Don" a reuşit să-şi vorbească visele până au devenit realitate şi a realizat o colaborare cu Louis Vuitton. Lansaţi în 2009, ghidat de către Marc Jacobs şi Paul Helbers, viziunea high-fashion a lui Kanye a devenit realitate.

Siluetele au fost făcute în spiritul familiei şi apropiaţilor, cu stiluri de low-top ce au fost inspirate de managerul lui Ye, Don C, şi un boat shoe numit după artistul Mr. Hudson, ce a colaborat cu Kanye pe albumul "808s & Heartbreaks" pe piesa "Paranoid".

Perechea high-top a fost numită după frizerul personal al lui Kanye, Ibn Jasper. Această pereche a fost locul 1 în topul de sneakers cu stil retro, datorită inspiraţiei de la Bo Jackson (jucător american profesionist de baseball) şi George Jetson (protagonistul din serialul animat “The Jetsons”).

Dintre toate perechile Kanye West x Louis Vuitton, modelul “Patchwork” a fost cea mai scumpă pereche când au apărut în 2009, această pereche fiind purtată de către artişti precum Jay-Z şi J Balvin.

Yeezy + Nike

În anul 1991, Mark Smith i s-a alăturat lui Tinker Hatfield într-o misiune de a face o pereche de sneakers care să fie potrivită pentru baschet dar cu un blacktop lucios. Rezultatul a fost Nike Air Raid. După aproximativ un deceniu şi jumătate, Mark Smith l-a pus pe Kanye West la masă pentru a crea o pereche de sneakers menită să "walking on a space planet" (să mergi pe o planetă din spaţiu, adică nu pe Pământ, Terra etc.).

Rezultatul a fost primul Nike Air Yeezy. Purtate de către Kanye în timpul turneului său futuristic numit Glow in the Dark Tour, Nike Air Yeezy a avut parte de lansări foarte limitate în trei colorway-uri diferite. Versiunea finală, Black/Pink sau Blink, a debutat în picioarele lui Ye într-un cadru close-up al hitului lui Keri Hilson, "Knock you Down".

Nike Air Yeezy 1

În anul 2012, Nathan VanHook de la Nike a colaborat împreună cu Ye pentru o continuare tech pentru extrapolanţii Air Yeezy. Modelat pe terenurile de zgură, Andre Agassi a aprins scânteia cu stilul său rock-and-roll, Air Yeezy 2 a furat sole-ul starului de tenis Tech Challenge 2 şi a adăugat şi mai multă nebunie combinată cu solzi reptilieni şi influenţe egiptene, astfel luând naştere perechea de Red Octobers.

Nike Air Yeezy 2

Albumul Yeezus a prezentat pentru prima oară silueta, fără ca lumea să ştie cu adevărat despre ce este vorba, în cadrul melodiei "Hold my Liquor" Kanye face referinţă la perechea de Yeezy 2 spunând "This the Red Octobers!". La câteva luni de la plecarea lui Ye din Nike, perechea Air Yeezy 2 Red Octobers a fost lansată aleatoriu printr-un tweet de la Nike în februarie 2014 că aceasta este ultimul capitol al scandalosului Air Yeezy.

Yeezy + Adidas

Kanye West și Adidas

În anul 2006 Kanye West a colaborat cu adidas pentru o siluetă numită Rod Laver, o pereche de sneakers simplă pe care apărea deja mult iubitul ursuleţ "Dropout Bear". Din păcate, adidas a ales să nu lanseze această pereche. Vă imaginaţi că în prezent adidas ar fi putut concura cu Nike la bătălia celor mai relevanţi sneakers? Știm cu toţii că artiştii şi sportivii au făcut brandurile populare iar în mâinile lui Kanye West adidas ar fi putut fi foarte sus, dar a fost amânat pentru aproape 10 ani procesul lor de colaborare.

Curios, dar totul a început cu silueta UltraBOOST. Acestă oportunitate a fost pentru adidas o ocazie să răstoarne căruţa când vine vorba de sneakers. Să fim sinceri, adidas nu ar fi fost ce era astăzi dacă nu era Kanye West, nu valora atât şi nu avea toate vânzările de acum. O pereche ce a fost menită să fie confortabilă după ce îi porţi foarte mult în picioare fără să ai dureri când te descalţi (la miros nu mai ţine de cei de la adidas, din păcate). Înainte ca Yeezy să fie lansat şi când adidas avea o stare financiară precară, o serie lungă de coincidenţe şi de pauze norocoase au adus cea mai legendară siluetă din istoria adidas, aşa cum avea mare nevoie adidas.

Kanye West purtând adidas Ultraboost în cadrul Billboard Music Awards

În 2015 Ye a fost văzut purtând o pereche de adidas UltraBOOST Triple White în cadrul Billboard Music Awards unde a cântat live melodia "All Day" (au vrut să facă o glumiţă cei de la Billboard şi au dat vina pe sunetişti şi Kanye fiindcă tot i se "întrerupea microfonul" făcând performanţa live lui Kanye să pară foarte neprofesionistă. Dacă doriţi să vedeţi o variantă superbă live, v-o recomand pe cea de mai jos de la BRIT Music Awards).

După acest concert lumea a rămas cu ceva în cap, adidas UltraBOOST în picioarele lui Kanye West, sigur asta va însemna ceva!

2015 a fost un an puternic pentru Ye, a fost primul lui fashion show pentru Yeezy, intitulat "Yeezy Season 1" unde a fost prezentată silueta Yeezy Boost 750, prima pereche de sneakers oficială dintre Kanye West şi adidas. Design-ul a fost inspirat de la UGG cu un stil potrivit pentru Marty McFly din "Back from the Future", oferindu-ţi confort alături de un look futuristic şi plăcut.

Yeezy Boost 750 OG 2015

Următorii au fost Yeezy Boost 950 Duckboot prezentate tot în cadrul Yeezy Season 1. Lansate în octombrie 2015, Duckboots aveau un look militar dar potrivit pentru indoor şi outdoor. Cel mai scump sneaker Yeezy lansat vreodată (deşi nu cel mai scump sneaker lansat de către Kanye, colaborarea cu Louis Vuitton deţine acest trofeu), Duckboot au fost lansate în diferite colorways, printre care negru, crem şi maro.

Yeezy Boost 950 Duckboot 2015

Tot în 2015 a apărut prima pereche de Yeezy Boost 350, în colorway-ul Turtle Dove. Acest sneaker low-top a fost realizat cu tehnologia Primeknit şi talpă BOOST, combinând cea mai bună tehnologie de la adidas cu viziunea fresh a lui Kanye West. Următoarele colorway-uri lansate au fost Pirate Black, Moonrock şi Oxford Tan.

Primele colorways Yeezy 350: Turtle Dove, Pirate Black, Moonrock, Oxford Tan

Sincer, 2015 a pus hypebeasts pe jar, toţi purtau Yeezy şi hoodies/sweatshirts Supreme, nu puteai respira pe internet fără să vezi o poză de profil pe Facebook, o poză nouă pe Insta sau un flex pe Tumblr legată de Yeezy.

Kanye West a reuşit să cucerească industria modei prin Yeezy 350, skinny jeans, cămăşi în carouri şi top-uri oversized.

Înapoi la blog

Scrieţi un comentariu

Reţineţi: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

1 din 3